Actueel

Kerkhofvrienden

De kerkhofvrienden zijn, op de eerste lentedag van 2019 en voor het 3de jaar op rij, opnieuw begonnen met het onderhoud van hun kerkhof.
Voor meer info zie: http://www.lininhetgroen.be/kerkhofvrienden
Voor
 meer foto's zie: http://www.lininhetgroen.be/kerkhofvrienden-1
 

Left
Large

Petanque in Martenslinde van begin mei tot begin oktober

Left
Large

Bermonderhoud en actie De Mooimakers

Lin in het groen heeft dit jaar voor de eerste keer de berm aan de Buitenbankstraat nog een beperkte snoeibeurt gegeven. Het is waarschijnlijk al velen onder jullie opgevallen dat er de laatste jaren terug meer zwerfvuil is. Onze oogst zie je op de foto in bijlage.

De Mooimakers: wij als Lin in het groen doen als vrijwilligersvereniging op vrijdag 22 maart mee aan de lenteschoonmaak van DE MOOIMAKERS .
U ook?
Je kan je nog inschrijven op :
https://mooimakers.be/

Left
Large

Vergroening van onze begraafplaats

 Sinds enkele dagen is men begonnen met het definitief verwijderen van de laatste grijze kiezel rondom onze kerk. In Vlaanderen waren begraafplaatsen jarenlang onaantrekkelijke kiezelvlaktes in het landschap en/of in de dorpskom. Sinds 2015 geldt er een verbod op het gebruik van pesticiden in de openbare ruimte .
Op aandringen van ‘Lin in het groen’, en met de groendienst van Bilzen, wordt verder gewerkt aan de vergroening van onze begraafplaats.
Deze fase is een volgende stap in het realiseren van een groene rustplaats voor onze dierbaren.
Wij, als ‘Lin in het groen’, met de onbaatzuchtige steun van de kerkhofvrienden en de stad Bilzen, zullen blijven ijveren voor een aantrekkelijker begraafpark, waar iedereen die het bezoekt tot rust kan komen in een mooiere groene omgeving.
‘Lin in het groen’: Jeanine, Katrien, Yolande, Lambert, Ludo en Peter
 

Left
Large

Dialect op school

Op dinsdag 24 januari 2019, hebben wij onze 4de editie 'dialect op school' gehad.
Voor meer info ga naar deze link:  http://www.lininhetgroen.be/15-januari-2016-dialectproject-op-school
Voor meer foto's ga naar: http://www.lininhetgroen.be/dialect-op-school
 

Left
Large

'Warmste week' wandeling

De school van Martenslinde doet mee aan de Warmste Week
Op 18 december hebben alle leerlingen van de basisschool De Halte in Martenslinde actie gevoerd in het kader van de Warmste Week. Ze hebben zich laten sponsoren voor een wandeling in Martenslinde. Alle kinderen, ook de kleutertjes, hebben deelgenomen aan deze wandeltocht. Voor de kleinsten was het een tocht van 2 km en voor de kinderen van de lagere school een wandeling van ruim 5 km, waarbij ze een deel van het traject van het Sint-Maartenspad volgden. Het was een forse tocht onder begeleiding van de leerkrachten, enkele sympathisanten en leden van ‘Lin in het groen’.
Na afloop was er voor iedereen die deelgenomen had een kop warme chocomelk en een lekkere wafel!
De ‘gesponsorde wandeling’ bracht 3112 € op en die werd geschonken aan het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsbegeleiding (CKG) Molenheide dat gezinnen begeleidt met kinderen tussen 0 en 12 jaar. Een zeer welkom geschenk voor een organisatie die zeer goed werk verricht!
Het was voor vele kinderen best een forse wandeltocht, maar het resultaat was zéér goed! Dank aan allen (ook de sponsors) die meegewerkt hebben!
Voor meer foto's ga naar: http://www.lininhetgroen.be/warmste-week-0
 

 

Left
Large

Ambassadeur Heemkunde Vandaag

Left
Stretch

Genomineerd als 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag' 2018

Vandaag (30-10-2018) is 'Lin in het groen' uitgenodigd door Heemkunde Vlaanderen, op de prijsuitreiking van 'Ambassadeur Heemkunde Vandaag'
Wij zijn één van de drie genomineerden.
De titel van Ambassadeur wordt uitgereikt door Heemkunde Vlaanderen aan een vrijwilliger, vrijwilligersvereniging of actie met, voor of door vrijwilligers die recent heemkunde op een positieve manier bij een breed (nieuw) publiek heeft gebracht.
Op zaterdag 24 november zal de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt worden in Mechelen. Wij zullen zeker aanwezig zijn.
Deze nominatie en het winnen van de Gouden Weckpot geeft ons vernieuwde kracht om ook in 2019 nieuwe projecten aan te vatten.
Zie ook:
https://www.heemkunde-vlaanderen.be/genomineerden-ambassadeur-heemkunde-vandaag-2018-bekend/

Left
Large

'Lin in het groen' in de krant

Left
Medium

De Gouden Weckpot 2018

De Gouden Weckpot
De campagne van de Gouden Weckpot startte in het najaar van 2017 tijdens de Erfgoedjaarmarkt. Vanaf dat moment kon iedereen een vereniging, een persoon of een stukje erfgoed nomineren voor de Gouden Weckpot: een symbolische prijs om het Haspengouws erfgoed en haar vrijwilligers extra in de kijker te zetten. Uit de verschillende inzendingen werd per gemeente een aantal verenigingen genomineerd.
Tijdens de Nacht van de erfgoedliefhebber in de Blondeswinning in Grote-Spouwen (Bilzen) werden de winnaars van de Gouden Weckpot bekend gemaakt. Per gemeente was er een winnaar. Wie het voorbije half jaar het meest stemmen verzamelde via deze website, kreeg een unieke weckpot, gemaakt door Doreen Poesen. Deze kunstenares maakte 9 unieke aardewerken weckpotten.
Lin in het groen is één van de winnaars:
Volgens Erfgoed Haspengouw wordt onze erfgoedvereniging door collega’s bewonderd voor hun dynamische werking en de manier waarop ze nieuwe generaties betrekken met het lokale erfgoed van een klein Haspengouws dorp. Ze hebben zo onder meer verschillende projecten gedaan met de lagere school en organiseren ze publieksactiviteiten die goed gesmaakt worden door de lokale bevolking.
Zie ook:http://www.erfgoedhaspengouw.be/projecten/wat-wil-jij-bewaren-voor-de-toekomst/de-winnaars/
 

Left
Medium

Allerheiligen: Reveil moment 2018

REVEIL SPREIDT HAAR VLEUGELS OVER BIJNA 100 BEGRAAFPLAATSEN.

Een rustig reveilmoment op het kerkhof van Martenslinde.

Op donderdag,1 november tijdens de zegening van de graven om 16u45 zingen Carmen Thysen en Jeannine Vanherle vanuit hun organisatie “Lin in het groen” enkele rustige kleinkunstliederen.
Vzw. REVEIL moedigt mensen aan om Allerheiligen nieuw leven in te blazen. Muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers dompelen hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is “Reveil” een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging.
Zie ook krantenartikel:http://www.lininhetgroen.be/krantenartikels
Meer info op: http://www.reveil.org/

Left
Large

Lin kermis 2018

  

Het oude dorpscafé op Lin Kermis

Op 23 en 24 juni 2018 was er in Martenslinde weer ‘Lin kermis’! Voor die gelegenheid werd er dit jaar een heus oud dorpscafé nagebouwd met een ouderwetse toog (die trouwens vroeger in Martenslinde echt gebruikt werd!), een aantal kaarttafels (uit café De Zon), een jukebox, een biljart en vele spelen van vroeger.
Het was een zeer gezellig kermisweekend en veel mensen hebben genoten van de sfeer van vroeger.
Meer foto's op volgende link : http://www.lininhetgroen.be/lin-kermis

 

Left
Large